top of page
Türkiye'nin UNESCO'SU
UNESCO Haritası
1- Edirne - Selimiye Camii
II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı ve Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği camiidir. 4 adet minaresi vardır. Cami, 2011'de UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
2- Çanakkale - Truva Antik Kenti
Biga Yarımadası'nda bulunan MÖ 3000 yılına ait olan antik şehirde sadece Truva atı kalmıştır. Antik şehir, 1998'de UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
3- İzmir - Efes Antik Kenti
MÖ 6000 yılında Cilalı Taş Devri'nde kurulmuştur. Kurulduğu dönemde İyoya'ya bağlı olan şehir daha sonra Mö129 yılında Romalılara geçmiştir. Antik şehir, 2015'te UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
4- İzmir - Pergamon Antik Kenti
MÖ 282 ve 133 yılları arasında Pergamon Krallığı'nın başkenti olan şehir daha sonra Roma'ya geçmiştir. Antik şehir, 2014'te UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
5- Aydın - Afrodisias Antik Kenti
Tanrıça Afrodit'e adanmış eski çağ şehirlerinin ortak adı olan Afrodisias'ın en ünlü şehri Karia MÖ 5. yüzyılı itibariyle Roma İmparatorluğu'na geçtikten sonra heykelleriyle ünlenmiştir. Antik şehir, 2017'de UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
6- Muğla - Ksanthos Antik Kenti
Antik dönemde Likya'ya başkentlik yapmış olan şehir 1988'de UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
7- Denizli - Pamukkale Hierapolis Antik Kenti
Amazon Kraliçesi Hiera'dan ismini alan şehir MÖ 2. yüzyılda kurulmuştur. Antik şehir, 1988'de UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
8- Konya - Çatalhöyük Neolitik Kenti
Dünyanın en eski yerleşim yeridir. 9 bin yıl önce Neolitik Çağ'da yerleşim yeri olarak inşa edilmiştir. MÖ 7400 yılı olarak tahmin edilmektedir. Neolitik şehir, 2012'de UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
9- Nevşehir - Göreme Millî Parkı ve Kapadokya'nın Kayalık Alanları
60 milyon yıl önce İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan volkanik dağların püskürttüğü lavların yıllarca rüzgar ve su ile aşınması sonucu Peri Bacaları oluşmuştur. Ayrıca antik dönemde Roma İmparatorluğu'ndan kaçan Hristiyanlar Kapadokya'da bulunana mağaralara sığınmışlardır. 1985'te UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
10- Diyarbakır - Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı
Çin Seddi'nden sonra en geniş ve en uzun surlara sahip Diyarbakır Kalesi, 2015'te UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
11- Kars - Ani Harabeleri
1001 klise şehri olarak bilenen Ani antik şehri 10. yüzyılda Pakraduni Hanedanlığı'na başkentlik yapmıştır. Ani'de bulunan Ebu'l Menuçehr Camii Türk topraklarında inşa edilmiş en eski camiidir. Antik şehir, 2016'da UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
12- Adıyaman - Nemrut Dağı Milli Parkı
Nemrut Dağı'nın üzerinde Komagenne Krallığı'ndan kalma birçok tanrı ve tanrıça heykeli bulunur. 1987'de UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
13- Sivas - Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
"Üstad, mermer bu camiye öyle emek sarf edip, kapı ve duvarları öyle nakış bukalemun eylemiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır." Evliya Çelebi'nin bu sözleri söylediği Ulu Camii 1228 yılında Mengücek Beyi Ahmed Şah tarafından yapılmıştır. Cami, 1985'te UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
14- Çorum - Hattuşaş Antik Kenti
MÖ 17'den itibaren Hitit Krallığı'na başkentlik yapmış olan antik şehir 1986'da UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
15- Karabük - Safranbolu Evleri
14. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti'ne geçen Safranbolu'da klasik Osmanlı kent mimarisi yansıtan Safranbolu Evleri bulunur. İlçe ismini orada yetişen safran çiçeğinden alır.
16- Bursa - Cumalıkızık Köyü
1300 yıllarında kurulan köyde Osmanlı'nın kuruluş dönemi sivil mimarisi görülür. 2014'te UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
17- İstanbul - Tarihi Alanlar
1985 yılında Zeyrek Camii ve çevresi, Süleymaniye Camii ve çevresi, Sultan Ahmet Camii, Sultanahmet Meydanı, Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı, Küçük Ayasofya Camii, Haseki Hamamı ve İstanbul Surları UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır.
 
18- Şanlıurfa - Göbeklitepe
MÖ 11400 yılında kurulduğu düşünülen ve dünyada inşa edilmiş ilk tapınaktır. 2018 yılında UNESCO kalıcı miras listesine alınmıştır. 
bottom of page