1700 Yıllık Bereket ve Bolluğun Sembolü Ana Tanrıça Kybele Heykeli 60 Yıl Sonra Tekrar Türkiye'ye Getirildi.
Kybele Heykeli Nedir?
Prehistorik dönemde (MÖ 6500 - 7000) Akdeniz Bölgesi ve Anadolu'da bereket ve bolluğun sembolüdür. Anadolu kökenli Kybele, bereket ve bolluğun koruyucusu bir ana tanrıçadır. Kybele Heykeli'nin her iki yanında bulunan iki aslan figürü ana tanrıça Kybele'nin doğa ve hayvan üzerindeki hakimiyetini gösterir. En yaygın kullanan uygarlık Frig Uygarlığı'dır. Frigyalılar, Kybele'ye dağın zirvesine çıkıp taparlardı.
Türkiye'ye Getirilmesi
1970'li yıllarda kaçak olarak İsrail'e götürülen Kybele Heykeli daha sonra Amerika'da satılmak üzereyken Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile Türkiye'ye ait olduğu topraklara geri getirilmiştir. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir basın toplantısı ile ülkemize getirilen Kybele Heykeli'ni kamuoyuna duyurdu. Eski Afyonkarahisar Müzesi müdürü Merhum Hasan Tahsin Uçankuş'un belgelerindeki tanık ifadeleri Kybele Heykeli'nin ülkemize ait olduğunu doğrulamıştır.
Mitolojik Hikayesi
Kybele, Zeus'un rüyasında gördüğü etkileyici bir varlıktır. Çift cinsiyetlidir bu yüzden iki cinside etkileyebilmektedir. Zeus'un rüyası bir gün gerçeğe döner ve Kybele doğar. Zeus, Kybele'yi öldürmek ister ama Afrodit buna izin vermez. Kybele'nin erkek organı hadım edilince organın düştüğü yerden bir badem ağacı çıkar. Ağacın ilk mahsulü bir erkektir. Badem ağacından doğan erkek keçiler arasında büyüdüğü için kendini keçi olduğunu düşünür. Bir çiftçi erkeği bulur ve keçi değil insan olduğuna inandırır. Kybele, kendi parçası olan erkeği görür ve onu yanına almak ister oradaki bir çiftçi bu duruma engel olunca Kybele, hem çiftçiyi ve hem de erkeği zehirleyerek öldürür. Bunun üzerine Kybele amazon kadınlarının sembolü olur.
Anadolu'da Bulunan İlk Kybele Heykeli
1958 yılında Konya Çatalhöyük kazılarında bulunmuştur. Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde sergilenmektedir.
Kaynak: trthaber.com
Comentários