top of page

Prof. Dr. İvet Bahar

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2020

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne Seçilen İlk Türk Kadın Bilim İnsanıdır.

Prof. Dr. İvet Bahar Kimdir?

Prof. Dr. İvet Bahar, 1957 İstanbul doğumlu biyologdur. Lisans ve yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Fizokimya alanında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır. Kariyerine ilk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nde asistan olarak başlamış daha sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde profesör olarak devam etmiştir. UNESCO bursu ile ABD Pittsburg Üniversitesi'ne giden Prof. Dr. İvet Bahar burada Gauss Ağ Modeli ve Anizotropik Ağ Modeli ile ilgili birçok çalışma yapmıştır. 2004 yılından beri ABD Pittsburg Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar ve Sistem Biyoloji bölümünün kurucu başkanlığını yapmaktadır. Aynı zamanda Prof. Dr. İvet Bahar, Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu, Bilim Akademisi ve Avrupa Araştırma Konseyi Fiziksel ve Mühendislik Bilimleri inceleme kurulu üyesidir.

 

Prof. Dr. İvet Bahar'ın Çalışmaları

Hesaplamalı biyolojide 250 makalesi bulunan Prof. Dr. İvet Bahar yaptığı birçok moleküler biyoloji çalışmasıyla yeni ufuklar açmıştır. Prof. Dr. İvet Bahar proteinlerin, yapısal etkileşimlerin ve mutasyonların dinamiklerini kullanabilme yeteneği olduğunu ortaya çıkarmıştır. Son yaptığı çalışma ile nörodejeneratif hastalığı ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadelede yeni perspektifler sağlamıştır.

 

Prof. Dr. İvet Bahar Beyaz Saray'da

Prof. Dr. İvet Bahar, 2016 yılında ABD Başkanı Barack Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'a davet edilmiştir. Prof. Dr. İvet Bahar, "Çok Ölçekli Modelleme ve Biyolojide Büyük Veri" başlıklı konuşmasında daha önce yapılamayan ilaç tasarımlarının artık süper bilgisayarlar ile yapıldığını ve ilaç tasarımlarında kullanılan simülasyonlardan bahsetti.

 

Protein Actions: Principles and Modelling

Prof. Dr. İvet Bahar, 2007 yılında Dr. Robert L. Jernigan ve ünlü biyofizikçi Ken A. Dil ile birlikte hazırlamıştır. Kitapta lisans düzeyi ve lisans üstü öğrencilere (özellikle ilaç tasarımcıları ve moleküler biyomühendislere) ileri düzey olarak proteinin yapısı, işlevinin temel ilkeleri, deneysel tekniklerinden ve proteinlerin nasıl analiz edebileceğinden bahsediyor.


Kaynak: hurriyet.com.tr

0 yorum
bottom of page