top of page

Ertelemecilik

 

Ertelemek tamamlanması gereken bir işi yapmaktan kaçınmaktır. Özellikle öğrencilerin okulla ilgili görevlerinden sürekli olarak kaçınmalarına “ertelemecilik” denir. Günlük hayatımızda yaptığımız birçok durum buna örnek olabilir.

  • Bir gün daha, çok fark etmez. Yarına kadar bunu bırakayım.“

  • “Birkaç dakika geç kalsam bir şey olmaz; kimse zamanında gelmeyecek.”

  • “-15 dakika daha televizyon seyredeyim.”

Peki biz neden erteliyoruz? Neden bahaneler üretiyoruz?

-Başarısız zaman yönetimi: Bizler zaman nasıl yönetilir bilmiyoruz. Sistematik bir zaman yönetimi ertelemecilikten bizleri kurtaracaktır.

-Dikkat toplama sorunu: Etrafımızda o kadar çok değişken var ki bizler bir türlü dikkatimizi toplayamıyoruz bu sebeple görevlerimizi erteliyoruz.

-Olumsuz inançlar: Bizler başaramayacağımıza kendimizi inandırmayı çok seviyoruz:

  • Az zaman kaldı artık yetişmez

  • Ne kadar çalışsam da bu dersi yapamam

  • Ben matematiği zaten anlamıyorum

Bunun gibi birçok olumsuz inanca sahibiz ve bunlardan vazgeçemediğimiz için erteliyoruz.

-Gerçekçi olmayan beklentiler ve mükemmeliyetçilik: Bazen de kendimizi ok yüksek hedefler belirliyoruz. Ders çalışabilmek için mükemmel koşulları arıyoruz. Elimizde olan imkanlarda çalışabilmeyi kabullenmiyor, kendimize mantıklı hedefler koymuyoruz. Bu yüzden de erteliyoruz.

-Konuyu sıkıcı bulmak: Yapmamız gereken şeyi sıkıcı buluyoruz. Çok doğru ders çalışmak pekte eğlenceli sayılmaz diğer değişkenler ile karşılaştırıldığında. Bizler de bu sıkıcı olduğu fikrine kapılıyor vazgeçiyor ve erteliyoruz…

Peki ertelemecilikten nasıl kurtuluruz?

Üstte yazılan maddeleri yapmamak cevaplarını duyar gibiyim. Evet doğru temeli o ama biz bu durumu biraz daha spesifikleştirelim…

1-2-3 TIP yöntemi bu konuda oldukça efektiftir.

-Adım 1- (Parçala- böl- yönet) Bu kısımda tarihteki parçala-böl-yönet politikasını hatırlayalım… Büyük ve güçlü bir devleti yenmek oldukça güçtür. Bunun için ne yapmak gerekir önce içinde onları bölmek sonra adım adım yönetmek gerekir. Büyük bir görevimiz olduğunda onu ertelemek ve yapmamak isteriz. Çünkü altından kalkamayacağımızdan korkarız. Bu yüzden görevlerimizi önce parçalamalıyız sonra adım adım onları yönetmeliyiz.

-Adım 2- (Zor olanla Başla) Bu kısımda ise böldüğümüz parçalardan zor olanla başlamamız gerekir. Çünkü zor olanı ilk hevesimizle hemen tamamlarsak görev kolaylaşacağı için artık görevden kaçmak için sebebimiz neredeyse kalmayacaktır.

 

-Adım 3- ( Dikkat dağıtıcılardan kurtul) Bu kısımda ise artık ertelememize kalan tek sebep etrafımızdaki dikkat dağıtıcılardır. Görevimizi ya da işimizi yapmaya başladığımızda özellikle telefonlarımızı sesiniz kısıp tamamlayana kadar bir kenara bırakmalıyız.

VE TIPP: Bu kısımda ise artık sessizleşip işimizi tamamlamamak için hiçbir sebebimiz kalmamış olacaktır. Tam olarak odaklan ve ertelemeden görevini tamamla…

Unutmayalım ki Salvador Dali’nin önemli bir eseri olan eriyen saatler eserinde de anlatmak istediği gibi “ Zaman sandığımızdan daha dirençsizdir” Bu sebeple ertelemeden zamanı en efektif şekilde değerlendirmeliyiz.

 

Kaynak: (Düzenlenmiştir)

https://www.haticeguz.com/nasil-ders-calismaliyim.html

https://burem.boun.edu.tr/node/54

http://bartinihl.meb.k12.tr/icerikler/verimli-ders-calisma_8561954.html

https://www.youtube.com/watch?v=oN_8J6W8iJE

bottom of page