top of page

Comirnaty Aşısı

ABD ilaç firması Pfizer ile Türk-Alman immünolog Uğur Şahin ve Türk-Alman biyomedikal bilimci Özlem Türeci'nin kurduğu BioNTech adlı biyoteknoloji firması tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının resmi adı Cominarty oldu.



Covid, mRNA, Topluluk ve Bağışıklık Kelimeleri Birleştirildi

Pfizer ve BioNTech firmalarının ortak açıklaması ile Covid, mRNA, topluluk (community) ve bağışıklık (immunity) kelimlerinin birleştirilmesiyle aşının Comirnaty olmasına karar verdiklerini söylediler. Son yapılan testlere göre Comirnaty aşısı Covid-19 virüsü mutasyon geçirse bile %95 etki sağlayabiliyor.

 

Türk-Alman İmmünolog Uğur Şahin

19 Eylül 1955 yılında Hatay'ın İskenderun ilçesinde doğan ünlü immünolog Uğur Şahin, 4 yaşında ailesi ile birlikte Almanya'nın Köln şehrine göç etti. Köln Üniversitesi, Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini alarak 1992 yılında mezun oldu. Köln Üniversitesi'nde yaptığı tümör hüclerinde immüterapi çalışması ile doktora derecesini aldı. 2006 yılında da Mainz Üniversitesi'nde profesörlük derecesini almıştır.



Türk-Alman Biyomedikal Bilimci Özlem Türeci

Rizeli bir ailenin çocuğu olarak 1967 yılında Almanya, Lastrup şehrinde dünyaya gelmiştir. Lisans eğitimi Saarland Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra Mainz'e taşındı. Çalışmalarını Uğur Şahin ile birlikte Mainz Üniversitesi'nde gerçekleştirdi.



Uğur Şahin ve Özlem Türeci

Mainz Üniversitesi'nde çalışmalar yapan Uğur Şahin ve Özlem Türeci ganimet isminden etkilenerek Ganymed adlı şirketi kurdular ve çalışmalarına devam ettiler. 2002 yılında beraberliklerini evlilik ile sonuçlandırdılar. Ganymed firmasında bağışıklık ve kanser üzerine çalışmalar yaptılar ve Japon bir şirkete Ganymed'i sattılar. Ganymed'i sattıktan sonra çift Avusturyalı immünolog Christoph Huber ile birlikte BioNTech şirketini kurdular. BioNTech şirketinde kanser tedavileri üzerine çalışmalar yapan çift daha sonra Covid-19 virüsü çıktıktan sonra virüs için gerekli aşı çalışmaları yaptılar. ABD'li ilaç firması Pfizer ile anlaşan BioNTech şirketi beraber Covid-19 için %95 etkili olan Comirnaty aşısını ürettiler. Bu çalışmalarında dolayı çift ünlü nobel ödüllü bilim insanları Marie Curie ve Pierre Curie'ye benzetildi.

 

Ödülleri ve TIME Dergisi

Financal Time tarafından 2020 Yılı Kişileri seçildiler.

Axel Springer SE tarafından onur ödülü aldılar.

2021 yılının ilk TIME dergisinin kapağında "Aşı Devrimi" başlığı ile yer aldılar.


Kaynak: ntv.com.tr

0 yorum
bottom of page