top of page

Çavuş Üzümü

Güncelleme tarihi: 15 Ara 2020

Çanakkale'nin Bozcada İlçesine Coğrafi İşaret Belgesi İle Tescillenen Üzüm Çeşididir.

Çavuş Üzümü Nedir?

Erken olgunlaşan bir üzüm çeşididir. Salkımı büyük ve üzüm taneleri çok iridir. Çekirdekli bir üzüm çeşidi olan Çavuş Üzümü sofralık bir üzüm olarak çok tüketilmemektedir. Çavuş Üzümü daha çok beyaz şarap yapımında kullanılmaktadır. Pazar değeri yüksek olan Çavuş Üzümü en çok Bozcada'da yetiştirilmektedir.

 

"Kargalar Yimeden Sen Yi"

Ünlü komedyen ve oyuncu Ata Demirer Bozcaada Çavuş Üzümü'nün tanıtımını "Kargalar yimeden sen yi" sözü ile yapmıştır. Feridün Düzağaç, Merve Boloğur ve Sumru Yavrucuk gibi ünlü isimler Çanakkale'nin Bozcada ilçesinde düzenlenen bağ bozumu turlarına katılarak Bozcada Çavuş Üzümü'nün coğrafi işaret belgesi almasına yardımcı olmuşlardır. Bunun sonucunda S. S. Bozcada Tarımsal Kalkınma Kooperatifi coğrafi işaret belgesini almak için Türk Marka ve Patent Kurumu'na başvuruda bulunmuştur.

 

Tescil Durumu

Ülkemizde Bozcada Çavuşu olarak da bilinen Çavuş Üzümü yapılan çeşitli araştırmalar neticesinde 2020 yılında Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından Çanakkale'nin Bozcada ilçesine coğrafi işaret olarak tescillenmiştir.


Kaynak: trthaber.com

0 yorum
bottom of page